Perhetapahtuma tuo Heurekaan tekoälyä ja robotteja – ”Ennakko-osaamista ei tarvita, avoimella mielellä pärjää hyvin”
Uutinen on julkaistu alunperin Vantaan Sanomat -lehdessä 7.9.2023. Lue alkuperäinen juttu tästä: https://www.vantaansanomat.fi/paikalliset/6191468
Älyä Kone! -perhepäivä järjestetään Heurekassa lauantaina 23. syyskuuta.
– Tavoitteena on tehdä tekoälyä, teknologiaa, robotiikkaa ja ohjelmointia tutummaksi ja lähestyttävämmäksi. Haluamme saada ihmiset innostumaan aiheista ja tutustumaan niihin elämyksellisin keinoin. Tapahtumassa tietoisuus kasvaa ja aiheita voi lähestyä matalalla kynnyksellä, Heurekan ohjelmatuotantopäällikkö Jutta Kujasalo sanoo.
Tapahtumassa on erilaisia työpajoja ja esittelypisteitä. Tapahtumassa voi esimerkiksi opettaa koodaamalla tekoälyllä toimivaa robottikäsivartta tunnistamaan ja nostamaan esineitä. Tavoitteena on saada robottikäsivarsi nostamaan ja laittamaan esineet niiden omiin purkkeihin.
– Tekoälyn opettaminen on peruspilari tekoälyilmiössä.
Mukana on myös LEGO-Spike työpaja sekä Liikkuva luuranko -esittelypiste. LEGO-työpajassa legorobotti ohjelmoidaan tekemään pieni tehtävä. Robotista saa myös tehdä omannäköisen.
Luurangot ovat puolestaan dinosauruksen luurankoa kuvaavia muovisia luurankoja, joiden raajat ja häntä yritetään saada liikkumaan ohjelmoimalla.
– Kaikki työpajat ja pisteet sopivat kaikenikäiselle. Perheet voivat tulla yhdessä pisteille kokeilemaan. Koodaaminen on aloittelijaystävällistä. Lisäksi pisteillä on henkilökuntaa paikalla.
Kaikki työpajat ja pisteet sopivat kaikenikäiselle.
– Ennakkotietoa ja -osaamista ei tarvita, avoimella mielellä pärjää hyvin, Kujasalo kertoo.
Tapahtumassa on myös Binäärikoodi-helmityöpaja, jossa ykkösien ja nollien kieleen tutustutaan korun avulla. Ykkösien ja nollien kielellä viitataan binäärikoodin muodostavaan ykkösen ja nollien jonoihin, joita tietokone käsittelee.
Työpajassa saadaan lisätietoa binäärikoodista ja niiden muodostamista merkityksistä. Numerohelmiä pujotetaan nauhaan muodostaen oman nimen etukirjaimet. Korun saa ottaa mukaan tapahtumasta.
– Haluamme, että ihmiset saavat vietävää kotiinsa ja, että tapahtumassa syntynyt ajatusprosessi jatkuu myös käynnin jälkeen.
Heurekalle on Kujasalon mukaan tyypillistä, että tiede- ja teknologiakasvatukseen yhdistetään tavalla tai toisella taide-elementtejä.
– Näin saadaan mukaan myös niitä, keitä tiede ja teknologia ei ensisijaisesti ehkä aluksi kiinnosta.
Lisäksi tapahtumasta löytyy Heurekan kumppanin CSC:n eli Tieteen tietotekniikan keskuksen toiminnallinen esittelypiste, jossa etsitään tekoälyä, ratkaistaan sanasokkeloita, pelataan pelejä kännykällä, väritetään ja koetetaan opettaa tekoälyä tunnistamaan asentoja ja kokeillaan, saadaanko se solmuun.
– Kumppanimme tuovat omaa asiantuntijuuttaan ja sisältöään mukanaan tapahtumaan. Asiakkaat pääsevät myös keskustelemaan suoraan niiden asiantuntijoiden kanssa, jotka käyttävät tekoälyä työssään.
Tapahtuma on osa Strategisen tutkimusneuvoston rahoittamaa Generation AI -konsortiohanketta, johon kuuluu useita yliopistoja, Joensuun tiedeseura, Heureka sekä Suomen koodikoulu.
Mukana on tutkimuslaitoksia sekä tahoja, jotka tuottavat tapahtumia kouluille ja perheille. Konsortiohankkeessa luodaan sekä oppilaille ja opettajille että yleisölle menetelmiä, joilla tekoäly-ymmärrystä kasvatetaan.
Heurekassa voi kokeilla hankkeen oppimiseen innostavia menetelmiä tai opetusmateriaaleja asiakkaiden kanssa ja tiedekeskus toimii alustana teknologiakasvatustutkimukselle.
– Tekoäly tulee entistä enemmän osaksi jokapäiväistä arkea. Hankkeiden avulla asia tuodaan tutummaksi, hälvennetään ennakkoluuloja, tiedotetaan mahdollisista ongelmista, ja kasvatetaan tekoälyosaamista ja ymmärrystä, Kujasalo sanoo.
– Kohderyhmänä ovat oppilaat, opettajat, lapset, nuoret sekä perheet.
Älyä Kone! -tapahtuma järjestetään Heurekassa 23.9. kello 10–18.