Tekoälykuulumiset 11a/2023: GenAI opetettava kone on viimeistelyä vaille valmis ja oppimateriaalit ovat työn alla.

Tervetuloa lukemaan Generation AI hankkeen kuukausittaista uutiskirjettä. Kirjeitä tulee vähintään yksi kirje kuukautta kohti. Voit tilata tämän uutiskirjeen joko täällä LinkedIN palvelussa tai hankkeemme www-sivuilta: https://www.generation-ai-stn.fi/uutiskirje/

1. GenAI opetettava kone on ensimmäisen sovelluksemme ja se alkaa olla valmis

Hankkeemme ensimmäisen täyden toimintavuoden aikana olemme kehittäneet opetettavan koneen, jonka avulla lapset ja nuoret pystyvät kehittämään tekoälyä hyödyntäviä sovelluksia ja oppivat koneoppimisen perusteita.

Generation AI hankkeessa kehitetyn opetettavan koneen käyttöliittymä. Lue tarkemmin opetettavan koneen suunnitteluperiaatteista ja toteutuksesta pre-print vaiheessa olevasta tieteellisestä julkaisusta: Pope, Nicolas; Kahila, Juho; Vartiainen, Henriikka; Tedre, Matti (2023). Children’s AI Design Platform for Making and Deploying ML-Driven Apps. TechRxiv. Preprint.

Gen AI Opetettavaa konetta voi käyttää ilmaiseksi ja rajoituksetta: https://tm.generation-ai-stn.fi

Tekniset käyttöohjeet löydät hankkeemme sivuilta: https://www.generation-ai-stn.fi/genai-opetettava-kone/

2. Opetettava kone on tutkijoiden, opettajien ja oppilaiden yhteiskehittämisen tulosta

Viime keväästä lähtien hankkeemme kumppanikoulut (yhteensä satoja oppilaita ja kymmeniä opettajia) ovat käyttäneet opetettavaa konetta ja varhaisen vaiheen oppimateriaaleja osana koulutyötään. Koska kyse on varhaisen vaiheen menetelmä-, oppimateriaali- ja sovelluskehityksestä, koulutyötä on tuettu tutkijoiden läsnäololla ja tieteellistä tutkimustietoa tuottavalla aineistonkeruulla.

Tässä yhteiskehittämisprosessissa olemme saaneet arvokasta palautetta ja tutkimusaineistoa, jonka perusteella sovellusta ja oppimateriaaleja on kehitetty eteenpäin koko vuoden 2023 ajan. Yhteiskehittämisen tuloksena sovellusta on kehitetty eteenpäin seuraavalla tavalla:

  • Tuki mobiililaitteille ja niiden etu- ja takakameroille. Ensimmäisissä yhteiskehittämiskokeiluissa oppilaat käyttivät kannettavia tietokoneita.
  • Tuki sovelluksen jakamiseen muille oppilaille tai oppilasryhmille (jokainen voi testata toisten tekemiä sovelluksia omalla laitteella)
  • Tuki ryhmätyöskentelylle. Aiemmin opetettavaa konetta pystyi käyttämään vain yhdellä laitteella.
  • Remix tuki Opettaja tai oppilas voi jakaa kopion opettavasta koneestaan toisille oppilaille opetustilanteessa. Tämän avulla opettaja voi jakaa esimerkkikoneensa oppilaille ja he voivat muunnella saamaansa kopiota, kuten haluavat [ei vielä helppoa käyttöliittymää, mutta toimii]
  • Oppimateriaali tuki. Koneen käynnistäminen opetusmateriaalista käsin valmiilla sisällöillä.

3. Opetettava kone on suunniteltu lähtökohtaisesti kunnioittamaan oppilaiden ja opettajien yksityisyyttä ja tietosuojaa.

Monitieteisessä hankkeessamme työskentelee kasvatustieteilijöiden ja tietojenkäsittelytietelijöiden ohella myös oikeustieteen tutkijoita, jotka ovat erikoistuneet lasten ja nuorten digitaalisiin oikeuksiin, tietosuojaan ym.

Tämä takaa sen, että kehittämämme sovellukset ottavat poikkeksellisella tavalla huomioon tietosuojaan ja yksityisyyteen liittyvät seikat.

Vaikka opetettava kone on käytännössä joko kuvien luokittelija (imagenet malli) tai eleiden luokittelija (posenet malli), kaikki kuvien käsittely tehdään laitteen www-selaimeen paikallisesti ladattavassa Tensorflow koneoppimismallissa.

Erilaiset ryhmätyö- ja jako-ominaisuudet on toteutettu siten, että tietoa siirretään suoraan selaimesta toiseen. Henkilökohtaisen työn tallentaminen ja lataaminen tehdään paikallisesti suoraan laitteeseen.

Opetettava kone ei ole integroitu mihinkään pilvipalveluun tai muuhun järjestelmään, joka edellyttäisi kirjautumista joillain tunnuksilla.

4. Oppimateriaalit julkaistaan EDUCA204 tapahtumaan mennessä

Yhteiskehittämisen aikana jokainen suomalainen opettaja tai oppilas on voinut käyttää GenAI opetettavaa konetta osana opetustaan, mutta vailla viimeisteltyjä oppimateriaaleja.

Yhteiskehittämiskouluissa on käytetty sellaisia oppimateriaaleja, joiden hyödyntäminen on vaatinut joko tutkijan läsnäolon opetustilanteessa tai muun merkittävän ja jatkuvan tuen opettajan työn tueksi.

Olemme juuri nyt kehittämässä oppimateriaaleja, joiden avulla kuka tahansa voi hyödyntää ensimmäistä tekoälysovellustamme opetuksessaan. Tavoitteena on julkaista opetusmateriaali EDUCA2024 tapahtumassa Tammikuussa.

Codeschool Finland kehittää materiaaleja hankkeessamme. Tässä on Jussi Koiviston luonnos oppimateriaalien valmistelun pohjaksi.

5. Oletko kiinnostunut testaamaan keväällä 2024 julkaistavia oppimateriaaleja ja opetettavaa konetta koulussasi?

Tähän saakka opetettavan koneen hyödyntäminen on ollut vain varhaisten omaksujien aluetta. Nyt astumme askeleen kohti tavallista luokkahuonetta julkaisemalla oppimateriaalit Educa 2024 tapahtumassa tammikuussa.

Tästä huolimatta tarvitsemme edelleen palautetta materiaalien toimivuudesta. Oletko sinä opetuksen järjestäjä tai yksittäinen opettaja, joka olisi kiinnostunut hyödyntämään kokonaispakettia keväällä 2024, joka koostuu sovelluksesta ja materiaaleista?

Tullenemme keräämään tutkimusaineistoa myös tästä vaiheesta, jolloin teidän tulisi myös sitoutua osallistumaan aineistonkeruuseen.

Olennaista on kuitenkin se, että saamme riittävän määrän kouluja, opettajia ja oppilaita hyödyntämään materiaalejamme ja sovellustamme ns. hankkeen ulkopuolisessa kontekstissa.

Kerromme tästä mahdollisuudesta pian enemmän. Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa tai käy www-sivuillamme (https://www.generation-ai-stn.fi)

LinkedINin ohella meidät löydät Facebookista, Instagramista ja X palvelusta.

ps. Jos pidit lukemastasi jaa tämä teksti! Olisimme siitä kovin kiitollisia!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *