|

YLE: Tutkija peräänkuuluttaa tekoälyn toiminnan ymmärtämistä, joka alkaa olla uusi kansalaistaito

Hankkeemme tutkijan prof. Teemu Roosin tuntema yliopistonlehtori Anna-Mari Rusanen Helsingin yliopistosta kertoo YLEn haastattelussa, kuinka tekoälyn toiminnan ymmärtäminen on pian uusi kansalaistaito. Haastattelu sopii hyvin hankkeemme teemaan, sillä me kehitämme sisältöjä, menetelmiä ja sovelluksia joiden avulla näitä kansalaistaitoja opetetaan peruskoululaisille, opettajille ja opettajaopiskelijoille.

Lue YLEN laaja juttu, jossa haastatellaan Anna-Mari Rusasta: https://yle.fi/aihe/a/20-10004202

Tekoälyyn ja sen mahdollisuuksiin kohdistuukin tällä hetkellä paljon odotuksia aina terveydenhuollon tehostamisesta jopa ilmastokriisin hillitsemiseen.

Samalla nousee esiin tieteiselokuvista tuttuja uhkakuvia: voiko tekoäly muuttua hallitsemattomaksi?

Kuuntele: Tiedetrippi: Keskusteluja koneälyn kanssa, missä pohditaan,voiko tekoäly tulla itsestään tietoiseksi?

– Pari seuraavaa vuotta näyttävät, mitä tekoälyllä pystytään tehdä ja mihin järjestelmiin se voidaan integroida, sanoo Helsingin yliopiston kognitiotieteen yliopistonlehtori ja filosofi Anna-Mari Rusanen.

Tekoälyn yleistyessä nousee esiin lukuisia eettisiä kysymyksiä. Rusanen työskentelee valtiovarainministeriössä juuri tekoälyyn liittyvien eettisten ja yhteiskunnallisten vaikutusten erityisasiantuntijana.

– Huoli hypen takana on se, ettei vain käy niin, että koneistamme kaiken. Ja samaan aikaan emme huomaa sitä, että tuomme samalla sellaisen ideologian, jota emme oikeastaan haluaisi, Rusanen sanoo.

https://yle.fi/aihe/a/20-10004202

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *