| | |

Vierailuluento ja työpaja Jyväskylän yliopistossa: ”Koneoppimista koulumaailmaan”

Hankkeen tutkijat Prof. Matti Tedre ja yliopistotutkija Henriikka Vartiainen pitivät vierailuluennon ja työpajan ”Koneoppimista koulumaailmaan” Jyväskylän yliopistossa 4.11.2022

Koneoppimiseen, ja yleisemmällä tasolla tekoälyyn, perustuvat teknologiat ovat tulleet osaksi lasten ja nuorten jokapäiväistä elämää esimerkiksi erilaisten sosiaalisen median sovellusten kautta. Luento ja työpaja tuovat esiin koneoppimisen aiheuttamiin murroslinjoihin liittyviä näkökulmia.

Koneoppimiseen, ja yleisemmällä tasolla tekoälyyn, perustuvat teknologiat ovat tulleet osaksi lasten ja nuorten jokapäiväistä elämää esimerkiksi erilaisten sosiaalisen median sovellusten kautta. Kansainvälisessä keskustelussa onkin siirrytty puhumaan datayhteiskunnasta, jolle ominaista on kaikkialla läsnä oleva datankeruu ja kerätyn datan käsitteleminen uusin tilastollisin ja koneoppimisen menetelmin.

Toisaalta datan keruu ja teknologioiden autonomian kehittyminen ovat myös nostaneet esille uudenlaisia eettisiä, moraalisia ja oikeudellisia kysymyksiä, jotka liittyvät esimerkiksi lasten ja nuorten datatoimijuuteen, yksityisyydensuojaan sekä osallisuuteen.

Torstaina 4.11. järjestettävässä työpajassa yliopistotutkija Henriikka Vartiainen ja professori Matti Tedre Itä-Suomen yliopistosta tuovat esiin koneoppimisen aiheuttamiin murroslinjoihin liittyviä näkökulmia. Näkökulmia lähestytään erityisesti ohjelmallisen ajattelun sekä kouluopetuksen kehittämisen näkökulmista. Tedre ja Vartiainen kuvaavat ohjelmallisen ajattelun kehityskaaria sekä siirtymää kohti datalähtöistä ajattelua.

Luento pidetään englanniksi / lecture in English
Työpaja on suomenkielinen / workshop in Finnish

Luento tuo esiin teoriaa, empiirisiä havaintoja sekä uusia pedagogisia avauksia, joiden avulla voimme ymmärtää enemmän siitä millaisia mahdollisuuksia, haasteita ja muutostarpeita viimeisimmät arjen teknologiat asettavat kouluopetukselle. Luento-osuuden jälkeen osallistujat pääsevät käytännössä kokeilemaan, kuinka erilaisia kuvia, ääniä tai kehon asentoja tunnistavan, viimeisintä teknologiaa (kuten syväoppimista ja konvoluutioneuroverkkoja) käyttävän koneoppimismallin voi opettaa ilman ohjelmointitaitoa.

Hands-on -osuudessa osallistujat pääsevät tutustumaan GTM2:n.
https://teachablemachine.withgoogle.com/

https://www.jyu.fi/fi/ajankohtaista/arkisto/2021/11/vierailuluento-ja-tyopaja-201dkoneoppimista-koulumaailmaan201d-henriikka-vartinen-matti-tedre-uef

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *