Generation AI piti hankkeen ensimmäisen suunnittelukokouksen Heurekassa, joka on hankkeen konsortion jäsen. Paikka olikin mitä sopivin kokoukselle, sillä Heureka avasi uuden tekoälyaiheisen näyttelyn 22.6.2022.
Suunnittelukokouksen jälkeen konsortion jäsenet tutustuivat Heurekan Tekoäly-näyttelyyn sekä muihin Heurekan tekoälyyn, robotiikkaan ja ohjelmointiin liittyviin aktiviteetteihin.
Mistä Tekoäly näyttelyssä on kyse?
Heurekan sivuilla näyttelystä kerrotan seuraavaa
Tekoäly – Me, Myself & AI -näyttely käsittelee hauskalla ja vuorovaikutteisella tavalla tekoälyn kehittämisen perusteita, ihmisen ja tekoälyn ohjaamien robottien vuorovaikutusta sekä tekoälyn kehityksen yhteiskunnallisia ulottuvuuksia.
Tekoäly on jo monella tavalla mukana arjessamme. Koska tekoälyä rakennamme me ihmiset, meidän on myös hyvä yhdessä miettiä, millaista tekoälyä me haluamme ja miten me haluamme sitä käyttää.
Tervetuloa tekoälyn maailmaan!
Tekoäly-näyttelyssä kulkee taustalla tarina tekoälyn parissa työskentelevästä Tieteilijästä. Tekoäly-näyttelyssä päästään vierailemaan Tieteilijän kotiin, pihalle ja työpajaan. Tieteilijä on kehitellyt kotiinsa hauskoja tekoälyä hyödyntäviä laitteita. Hän on kiinnostunut tutkimaan, mitä kaikkea voimme tehdä yhdessä tekoälyn kanssa.
GenAI-hankkeen kouluyhteistyö käynnistyi perjantaina 3.2.2023 klo 9-14 Joensuussa yhteissuunnittelukokouksella. Mukana tilaisuudessa oli 7 alakoulua, 3 yläkoulua ja 2 yhtenäiskoulua Joensuun alueelta. Työpajassa GenAI-hankkeen johtaja professori Matti Tedre avasi tekoälyn ja koneoppimisen peruskäsitteitä sekä datalähtöisen ajattelun murrosta. Luento-osuuden jälkeen osallistujat pääsivät käytännössä kokeilemaan erilaisia huipputeknologioita tietojenkäsittelytieteilijöiden tuella. Koska kouluinterventiot suunnitellaan opettajien ja tutkijoiden yhteistyönä, kuului päivään…
Hankkeemme oli mukana vahvalla panoksella maamme suurimmassa opetusteknologia-alan tapahtumassa ”Interaktiivinen tekniikka koulutuksessa”, joka järjestetään vuosittain Hämeenlinnan Aulangolla. Varsinaisesta seminaariohjelmasta tai sen esipäivän ohjelmasta löytyi Generation AI aiheella mm. kaksi keynote puheenvuoroa, posteri, tm-luokittelijan esittelyä sekä paneeli Tänä vuonna tapahtuma suorastaan pursusi erilaisia tekoälyaiheisia esityksiä, jotka olivat varsin käytännönläheisiä katsauksia erityisesti chatgpt -tyyppisten sovellusten hyödyntämisestä opetuksessa….
Hankkeessa kehitetään erilaisia työkaluja ja välineitä, jotka on suunnattu erityisesti lasten ja nuorten käyttöön. Ensimmäinen työkalu on ”GenAI kuvien luokittelija”, joka on yksinkertaistettu esimerkki ohjatusta koneoppimisesta. Sovellus on toteutettu siten, että siihen ladattuja kuvia ei siirretä muualle www-selaimesta. Se on kaupallisia verrokkejaan turvallisempi tapa lähestyä koneoppimisen ja tekoälyn maailmaa juuri tästä syystä. Koneoppiminen arjessamme: Mikä…
Hankkeemme tutkija Susanna Lindroos-Hovila kertoo 14.9.2021 Helsingin yliopiston tiedekulman jutussa EU:n ehdotuksesta tekoälyn sääntelemiseksi. Alla lainaus tiedekulmassa julkaistusta jutusta. 1. Sääntely kohdistuu tekoälytuotteisiin Komissio näkee sääntelyn ennen kaikkea tuotesääntelynä. Lainsäädännöllä on tarkoitus rajoittaa niitä järjestelmiä, joita saadaan käyttää EU:n sisämarkkinoilla ja tuoda tänne. Tarkoituksena on lisätä kansalaisten luottamusta tuotteisiin eli tekoälyjärjestelmiin EU:n sisällä sekä luoda…
MTV3 haastatteli hankkeen tutkijaa, tekoälyprofessori Teemu Roosia 26.12.2022 ”Tekoäly voi kyetä tekemään osan vaikkapa koululaisen kotitehtävistä, mutta mihin sitä oikeasti voi käyttää? Tekoälyprofessori näkee ChatGPT:n kaltaisissa sovelluksissa mahdollisuuksia, mutta ongelmana on se, ettei sen antamiin vastauksiin voi täysin luottaa. Professori kertoo artikkelin yläpuolella olevalla videolla syyn.” https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/koululaisen-chatgpt-lla-tekema-kirjoitelma-meni-taydesta-tekoalyprofessorin-mukaan-hittibotti-on-mestari-lahinna-bullshitissa-ja-mansplainauksessa/8597214
Hankkeemme tutkija Professori Susanna Lindroos-Hovinheimo käsitteli vuonna 2021 Edilexin vierashuoneessa Euroopan Union ehdotusta tekoälyn säätelyksi otsikolla ”liikaa liian sekavasti” LÄHDE: Lindroos-Hovinheimo, S. (2021). Vierashuoneessa julkisoikeuden professori Susanna Lindroos-Hovinheimo: Euroopan unionin ehdotus tekoälyn sääntelyksi – liikaa liian sekavasti? Edilex. https://www.edilex.fi/uutiset/71684 Komissio julkisti huhtikuussa 2021 ehdotuksensa asetukseksi, jolla säädeltäisiin tekoälyä. Asetusehdotuksessa jää auki, minkä verran se jättäisi kansallista liikkumavaraa. Ehdotuksen tavoitteena…